Una instal·lació Olímpica
En una petita ciutat enclavada entre dos rius de muntanya, el Valira provinent d'Andorra i el Segre provinent de França, l'esport del piragüisme d'aigües braves començà l'any 1964 amb la fundació del club local Cadí Canoë-Kayak. La tradició de transportar troncs pel riu Segre, des del segle XVIII fou el preàmbul d'aquest esport.
El piragüisme com a esport havia nascut a Anglaterra l'any 1866, i es va desplegar pel centre d'Europa i nord Amèrica a principis del segle XX. L'expansió forta tingué lloc a mitjan de segle quan les piragües de fibra de vidre van millorar molt les prestacions. Als Jocs Olímpics de Berlin 1936 el piragüisme amb les disciplines de pista va entrar al programa del Comitè Olímpic Internacional (COI), i als Jocs Olímpics de Múnic 1972 (Eiskanal Augsburg) el piragüisme eslàlom va ser per primera vegada introduït als Jocs Olímpics. Durant els propers vint anys no hi va haver piragüisme d'aigües braves en el programa olímpic, fins que l'any 1988 el COI va incorporar l'eslàlom als Jocs Olímpics de Barcelona 1992, quedant des de llavors al programa del COI.





La Seu d'Urgell l'any 1992 va ser subseu dels Jocs Olímpics, i el Parc Olímpic del Segre va ser l'escenari de competició. Durant els quatre anys previs als Jocs es va millorar intensament la ciutat.
La modalitat de piragüisme eslàlom va ser creada a Suïssa, a imitació de l'esquí alpí, destinada a l'aprenentatge de la navegació per les aigües braves, i del coneixement de la tècnica, de l'aigua i de les seves corrents.
El Parc Olímpic del Segre acull el Club Cadí Canoë-Kayak per desenvolupar l'esport de base, els Centres de Tecnificació Esportiva d'alt nivell amb eslàlom, esquí de fons i esquí de muntanya.
La instal·lació del Parc Olímpic del Segre també va incorporar importants innovacions, que més endavant han influït en l'evolució d'aquest esport, com un dels primers centres del món.
Des de la Seu es va introduïr:
-
El concepte de circuit tancat, que facilita entrenaments i competicions garantint el mateix cabal d'aigua per totes les persones participants.
-
La minicentral hidroelèctrica de bombeig i turbinació, que s'encarrega de garantir el cabal constant.
-
Els remuntadors d'embarcacions per connectar els canals d'aigües braves.
-
La tecnologia dirigida a les competicions i entrenaments.
Des de la seva obertura l'any 1991, el Parc Olímpic del Segre ha prioritzat la funcionalitat amb el respecte ambiental. L'activitat esportiva es combina amb l'explotació d'activitats turístiques, la generació d'energia hidroelèctrica i un parc urbà obert a la ciutadania.
Entre els mesos de juliol i agost de l'any 1992 es van organitzar a la Seu d'Urgell les competicions olímpiques de Barcelona 1992, amb la participació de 135 atletes provinents de 25 comitès olímpics nacionals, competint en tres categories individuals: K1 homes, C1 homes, K1 dones i una canoa doble C2 homes. Les proves van ser un gran èxit, també a la televisió, on es van guanyar les Anelles de Plata del COI per als esports dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992.
Els JJOO de 1992 van comportar una renovació urbanística de la ciutat i la renovació de l'Hospital, molt importants, a més a més, de la experiència de l'èxit que es pot aconseguir amb unitat, planificació i correcta execució.
El piragüisme eslàlom ha progressat molt, tant a nivell local com nacional, fins aconseguir el segon lloc en els Campionats del Món de 2019 entre 63 nacions participants, i una qualificació plena de l'eslàlom nacional per als Jocs Olímpics de Tokyo.
El Parc Olímpic del Segre és un referent de llegat olímpic sostingut en el temps, que aporta impacte econòmic induït al seu entorn, calculat en el triple de l'activitat econòmica de la propia instal·lació. També cal afegir el benefici social que aporta l'esport i el parc urbà.
Les competicions nacionals i internacionals troben al Parc Olímpic del Segre un grup organitzador que ofereix les condicions òptimes per a provar els atletes. Tots els agents implicats aprecien l'hospitalitat i la proximitat de les allotjaments i restaurants de la Seu d'Urgell. Fins ara el Parc Olímpic del Segre amb el suport de la RFEP ha organitzat més de 20 Copes del Món, un Campionat d'Europa l'any 2011 i tres Campionats del Món, 1999, 2009 i 2019.



